Skip to content

BEATRIXLAAN

Genoemd naar Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Zij werd geboren op 31 januari 1938 te Soestdijk. Studeerde van 1956 tot 1961 te Leiden. Zij verloofde zich met Claus von Amsberg op 28 juni 1965. Het huwelijk werd op 10 maart 1966 te Ams terdam voltrokken en kerkelijk bevestigd in de Amsterdamse Westerkerk. Op 30 april 1980 deed Koningin Juliana afstand van de troon en volgde Prinses Beatrix haar moeder als Koningin der Nederlanden op. Op die dag vond de inhuldiging plaats in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Voordat zij de eed op de grondwet aflegde hield zij een korte toespraak tot de leden van de StatenGeneraal: "Het Nederlandse volk zal ik zweren dat ik de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Gij, vertegenwoordigers van ons volk, ontvangt mij thans als koning. In onze wederzijdse beloften ligt echter meer besloten. Daarin schuilt alles wat een goed koning en een goede en getrouwe Staten-Generaal schuldig zijn te doen. Met het vaste voornemen dit alles letterlijk te nemen, sta ik voor U, bereid en open. Dit ambt is niet verworven. Het is een functie, waar geen mens om vragen zou, waarvan wel zichtbaar is de uiterlijke glans, maar veelal niet de last en zelfbeperking zonder onderbreken. U vraag ik om steun en in U het Nederlandse volk om zijn."

Burgemeester A J. Berkbout verwelkomde Prinses Beatrix en haar echtgenoot. Ondertussen zongen kinderen van school Schovenhorst "Oranje Boven. Leve Beatrix". Enkele kinderen van de school boden de Prinses een bloemstuk aan.

Verbondenheid

Na de ontvangst begaf het gezelschap zich naar „De Werkstee' een ruimte op het terrein. Daar heet te burgemeester Berkhout de Prins en Prinses nog eens hartelijk welkom. „Wij Zijn verheugd met uw bezoek omdat het mij in staat stelt - en ik mag dan namens de bevolking van Putten spreken - onze verbondenheid met het Koninklijk huis tot uitdrukking te brengen. De Puttense bevolking is van oorsprong in getogen, godsdienstig en gezags getrouw. De genegenhed voor ons Vorstenhuis vindt niet alleen zijn bron in de gezagsgetrouwe instelling van de bevolking maar vooral door de betrokkenheid van het koninklijk Huis met ons land en zijn inwoners en de wijze waarop hieraan steeds weer gestalte wordt gegeven ", aldus de burgemeester.

Hij vervolgde zijn welkomswoord met op te merken aat Putten niet alleen een gemeente is met een ingetogen bevolking. „Het is bovenal een gemeente", aldus de heer Berkhout. „die rijk gezegend is met natuurschoon. Fraaie gakkers onderbreken het uitgebreide bosgebied en de nog gave landgoederen ondersteunen de naam: „Parel van de Veluwe". Putten is een gemeente rijk aan bossen. Uw bezoek aan „Schovenhorst" is dan ook niet een willekeurig doel in Putten. „Schovenhorst' is een bijzondere plaats, vooral als het gaat om bomen. Het is dan ook haast vanzelfsprekend dat wij in onze gemeente een Wilhelminaboom en een Julianaboom hebben en er wellicht na vandaag een Beatrixboom aan toe kunnen voegen. Drie generaties en de bevolking van Putten zal graag nog vele Koninklijke generaties bomen planten "

Uit : Veluws Dagblad 29 augustus 1979.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top