Skip to content

BEULEKAMPERSTEEG

In 1913 besloot de gemeenteraad een aantal wegen in het buitengebied te verbeteren en van een sintelverharding te voorzien. Tot de wegen en weggedeelten, die volgens dat raadsbesluit voor besinteling in aanmerking dienden tekomen, behoorde ook het gedeelte van de Beulekampersteet., gelegen tussen de tussen de Huinerschoolweg en de Roosendaalseweg. Het programma werd niet ineens uitgevoerd. Men was afhankelijk van de financiële middelen, die daarvoor beschikbaar waren alsook van de beschikbare voorraad sintels, die deels van de geme entelijke gasfabriek, deels van de spoorwegen betrokken werd. Met gebruikmaking van hand- en spandiensten werden de tracé's verbeterd en verbreed en naar gelang sintels beschikbaar waren "besinteld" We verwijzen in dit verband naar de toelichting bij de Roosendaalseweg. Tot uitvoering van de sintelverharding van dit weggedeelte (ook wel weg tussen Hunenstein en Roosendaal genoemd) kwam men pas in 1928. Wel was al eerder tot verbreding overgegaan. Het gedeelte van de weg, gelegen tussen de Voorthuizerstraat en de Huinerschoolweg bleef jarenlang slecht begaanbaar. In de loop van de tijd werd dit gedeelte met puin verbeterd. In 1936 komt het weggedeelte ter sprake in de raads v rgadering. Op 19 november van dat jaar overweegt de raad dat het weggedeelte, "waarin het puin steeds weer boven komt", het beste kan worden afgedekt met een laag zand. Het werk is geschikt om door werklozen te worden uitgevoerd. In de daarop volgende vergadering komt de gemeen teraad terug op zijn besluit. "Het spitten van de weg blijkt geen verbetering te brengen". Besloten wordt dan ook het weggedeelte van een grintverharding te voorzien. Het weggedeelte wordt "Kruistersteeg" genoemd. Men ontleende de naam aan de boerderij, die in de volksmond "'t Kruis" of "'t Kruus" werd genoemd. De officiële naam van deze boerderij was "t Heilige Kruis". In de zestiende eeuw woonde op de ze boerderij een Casijn van Oldenbarnevelt. Hij legeteerde het "erfje in Huynen" aan het Heilige Kruis-altaar te Nijkerk. Uit de opbrengst van het erfje werd elke donderdag in het koor van de kerk van Nijkerk een Hoogmis gezongen. In het testament werd voorts bepaald dat uitdeling aan armen moest plaats hebben en dat de overblijvende gelden voor de kerk van Nijkerk dienden te worden bestemd, Het gedeelte van de Beulekampersteeg tussen de Voorthuizerstraat en de Roosendaalseweg werd wel de "weg van Schoonhoven naar Roosendaal" genoemd. Later heette dit gedeelte "Haarweg".

Voor verharding van het gedeelte van de Beulenkampersteeg tussen de boerderij "Roosendaal" en de grens van Nijkerk trad na de oorlog vooral het raadslid H. Schipper in de bres. Na langdurige onderhandelingen met belanghebbenden kon de verharding eindelijk worden gerealiseerd.

De Beulekampersteeg ontleent haar naam aan de boerderij "Beulenkamp"\ gelegenin de buurtschap Wullenhoven onder Nijkerk.\ Beulenkamp heette ook wel "Bollengoed" en was oorspronkelijk een abtsgoed van het klooster Abdinckhof te Paderborn. "Beule" is een verbastering van de persoonsnaam" Bolle". Het hierbedoelde Bollengoed moet worden onderscheiden van het eveneens aan de Abdinckhof toebehorende "Bollengoed" in Bijsteren, dat gelegen was achter het huidige huis "Bijstein"

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top