Skip to content

BOESCHOTERWEG

Genoemd naar de wildforstergoederen "Groot Boeschoten"en "Klein Boeschoten". Landschappelijk vormen beide goederen een geheel al worden zij in het jaar 1326 al als twee afzonderlijke lenen genoemd.

Aan Groot Boeschoten was de naam Wolter van Boeschoten, aan Klein Boeschoten de naam Ricolt van Boeschoten verbonden Oorspronkelijk zullen beide goederen een goed hebben uitgemaakt.

Wat de betekenis van "Wildforstersgoed" betreft, verwijzen we naar de toelichting bij Wildforsterweg. Ook in Koudhoornkwam een wildforstersgoed voor. In de parallelreeks van de schaffelaar reeks is een fraai werkje over Boeschoten uitgekomen, geschreven door mevrouw G.E. v.d. Waals Nachenius(uitgave B.D.U., ISBN 90.70150.000)

Groot en Klein Boeschoten lagen op de grens van de Garderenseen de Voorthuizermaalschap. De Voorthuizermaalschap werd in 1888 verdeeld, de Garderense pas in 1910 (zie toelichting bij Garderenseweg). Vooral in het gebied van de Voorthuizermaalschap hadden beide erven vanouds rechten. Klein Boeschoten kreeg na de verdeling de heide ten westen van de Arnhemse Karweg. Veel deelgerechtigde boeren verkochten de hun toebedeelde gronden voor een appel en een ei, waar door het groot grondbezit aanzienlijk toenam. Zo kocht de bezitter van Klein Boeschoten, de heer J.H. Nachenius(1863-1953) een groot heidegebied ten oosten van Boeschoten(omgeving Hoge en Lage Boeschoterweg,Bergsham). Bekend zijn dezeven grafheuvels van Bergsham.

De naam Boeschoten moet ontstaan zijn uit de woorden "boede" en "schoten"."Boede","Bo", Boy" of "Boe" duidt op een eenvoudige hut, behuizing. De naam van de boerderijen "Groot Boeijen" en "Klein Boeijen" zal ook van "boede" of "boy" zijn afgeleid (deze in de buurtschap Hell gelegen boerderijen komen in oudere geschriften voor als "Groot en klein Boyen"). "Schoten" houdt verband met woorden als "schutten","schotten", "koten","scaten". Het begrip duidt op omheinen of afscheiden. Zie in dit verband de toelichting bij Hoorneweg, Kuiterweg en Bussenweg.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top