Skip to content

DEUVERDENSEWEG

De naam houdt verband met de boerderijen Groot en Klein Deuveren, toebehorende aan de Kelnarij van Putten. Evenals bij de boerderij Renselaar lag bij Groot Deuveren een "malenpol" waar geërfden van het Hellerveld pleegden te vergaderen. Een bekende veldgraaf van de maalschap ' t Hellerveld was Hendrik Groene veld, wonende op Groot Deuveren. Hendrik Groeneveld werd op de malendag van 12 november 1800 als veld graaf gekozen in de plaats van de overleden ouds te veldgraaf Jan Grevengoed "om diens tijd vol te maken". In 1804 is volgens het malenboek"geaccordeert dat de tans aftredende Velt graat wederom voor den tijd van sesJaaren zal blijven continueeren in de persoon van Hendrik Groeneveld op algemeene begeerte". In 1817 meldt het malenboek : "20 Nov. H. Groene veld wederom op nieuws voor den tijd van 6 Jaaren aangesteld". In 1819 werden "Questien en oneenigheden, ontstaan zijnde tusschen de geregtigden in het Malen Helderveld en wel tusschen de geregtigdenuijt Putten ter ener en de geregtig den uit Nijkerk ter andere zijde over het regt tot plaggen en Turf steken op het gemeene malen Helderveld geregeld".

Ter voorkoming van verdere disputen en oneenigheden werd door tusschenspraak van de Heeren J.A.G. van Dedem en W.R. Opten Noort, Leden der Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland, een uitvoerige overeenkomst opgemaakt op grond waarvan door het zetten van doelen of teekenen een afscheiding werd gemaakt, als volgt omschreven : "te rekenen van de kamp van het Goed en Erve Deuveren in eenregte lijn op de Noordoostzijde van de Hofstede Lankeren totaan de doelen van het Appelsche malen veld, zodanig dat degeregtigden uit Nijkerk alleen mogen plaggen en Turf halenuit het gedeelte ten Westen en die van Putten uit het gedeel "te ten Oosten van de gestelde doelen, terwijl voorts hetKokkeveld almede zal zijn verdeeld zoals nu is uitgebaaktdoor te tans gestelde doelen en wel te rekenen van den hoek van den brug van Deuveren in een regte lijn op het Land vanhet erf Spogthoorngenaamt het Lantserskampje".

In 1821 werd een commissie uit de malen benoemd om voorbereidingen te treffen voor het "beramen van een scheiding tusschen het Helderveld en Hundervelt".

Hendrik Groene veld wordt op 16 november 1824 opnieuw voor zes jaar als veldgraaf gekozen. In 1831 blijkt hij te zijn opgevolgd door Evert van de Veen.

Deuve ren wordt in een schattingsrol van den Lande van Gelre uit het begin van de 14e eeuw "Doverden"genoemd. De naam zal naar alle waarschijnlijkheid van een persoonsnaam zijn afgeleid. Het kamp je, waar de "malenpol"lag, wordt in stukken van de maalschap het Molenkampje of Meulenkampje genoemd.\ \ Het kampje werd door de maalschap van de tot tijd verpacht. De Deuverdenseweg ligt gedeeltelijk op Nijkerks en gedeeltelijk op Puttens grondgebied. "Groot Deuverden"behoort toe aan de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten "en maakt deel uit van het Landgoed Oldenaller.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top