Skip to content

GERVENSEWEG

Genoemd naar de buurtschap Gerven,vroeger Gerwerdingengeheten.Gerwerdingen kan betekenen de "ingen" (= engen, omwalde akkers) van een persoon, die Gerwer (d) heette,

De natuurlijke gesteldheid bewijst dat daar tot ver in het verleden omwalde akkers moeten zijn geweest. "Ingen" kan echter ook "zonen van" beduiden.Gerwerdingen zou in dat geval "zonen van Gerwer (d)" betekenen. Dat de naam Gerwer (d) in deze omgeving in het verleden voorkwam kunnen we afleiden uit stukken van het Kapittel te Xanten uit de 14e eeuw. van. Dit kapittel bezat in Hunolt(= Huinen) een hof. Volgens deze stukken had een zekere Werger (omgekeerde van Gerwer), wonende in de nabijheid van Huinen, aan deze hof verplichtingen.

Omdat men vroeger de gewoonte had bij de naamgeving van kinderen één of meer delen van de naam van de vader of moeder te herhalen is het geenszins onmogelijk dat de persoon Werger een afstammeling was van Gerwer, naar wie de buurt Gerwerdingen werd genoemd.

De buurtschap Gerven behoort tot de fraaiste gebieden van de gemeente Putten, gekenmerkt door hoogomwalde akkers afgewisseld door lagere stroomdalen. Tot de oudst bekende boeren hoeven behoren Groot Gerven,Middelgerven (verdwenen), Klein Gerven of De Keut, Gagelwijk Groot Koestapel, Klein Koestapel,Blarinkhorst en de Langemheen. Zij behoorden in het verleden of aan het Jufferen stift te Hoog Eltenòf aan het Abdinckhofklooster te Paderborn toe.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top