Skip to content

HARDERWIJKERSTRAAT

De Harderwijkerstraat maakte deel uit van de "Zuiderzeesche Straatweg", die in 1829 werd aangelegd tussen Hoevelaken en Katervaar.

Bijzonderheden over deze straat zijn vermeld in de toelichting bij de Nijkerkerstraat.

In 1939 nam de gemeente het eigendom en het onderhoud van de Dorpstraat, Verlengde Dorpsstraat en Harderwijkerstraat over. Door de aanleg van de "Betonweg" westelijk langs het het dorp verloor de straat haar betekenis voor het verkeer Amersfoort-Zwolle. Haar betekenis als schakel in de doorgaande verbinding Ede-Harderwijk nam echter toe toen in 1939 de zgn. "Nieuweweg" oostelijk van het dorp werd aan gelegd (huidige Voorthuizerstraat). Voor deze aanleg moest het oude café "Het Rode Hert" verdwijnen. Zie in dit verband de toelichting bij Voorthuizerstraat.

In 1939 bestond de gemeentelijke gas fabriek 25 jaar en ter gelegenheid daarvan besloot de gemeenteraad op het vluchtheuveltje van het kruispunt bij het hotel-restaurant "'t Puttert je" een fraaie gaslantaarn te plaatsen. De lantaarn was geen lang leven beschoren. Herhaaldelijk botsten auto's tegen de "sta-in-de-weg". Bovendien bleek het vlucht-heuveltje evenmin een succes te zijn. Lantaarn en vlucht-heuvelt je verdwenen op zeker moment geruisloos.

Tegen het einde van de vorige eeuw en in het begin van deze eeuw werden aan de Harderwijkerstraat enige inrichtingen ten diens te van de gezondheidszorg gesticht. Genoemd kunnen worden het herstellingsoord, dat in 1924 door het Chr. Nationaal Vak verbond werd aangekocht en omgezet in een vakantieoord, voorts de inrichting "Dennenhof" (later "Rust een weinig" en daarna"Maria-hoeve") alsook het sanatorium "Erica", ook "Berkheide" genoemd, welk sanatorium later als jeugdherberg werd ingericht en thans de naam "Plankenhuis" draagt.

De inrichtingen werden voornamelijk bevolkt met tuberculosepatiënten. In langs de Harderwijkerstraat gebouwde villa's vestigden zich doktoren (Middelburg, Haentjens, Cramer). Bij de aanleg van de nieuwe rijksweg westelijk van het dorp moest de in 1911 door mevrouw Diemand aan de Spoorstraat getichtevaktekenschool verdwijnen. Aan de Harderwijkerstraat werd daarvoor in de plaats een nieuw gebouw gesticht. Dit gebouw werd ook gebruikt als chool. Later vestigde zich in het gebouw de Chr. Middelbare Landbouwwinterschool. Thans is het gebouw in gebruik als dependance van het Reformatorisch Vormingsinstituut te Nunspeet.

Het huis "Klein Zwitserland" aanvankelijk een doktershuis werd in de laats te wereldoorlog gebruikt als "Groeps-gebouw van de N. S.B.".

Voor dit gebouw speelden zich ernstige rellen af in 1941 tijdens de verjaardag de rellen af in 1941 tijdens de verjaardag van Z. K.H. Prins Bernhard. De rellen leidden tot ontslag van burgemeester Jhr. M. L. van Geen en tot oplegging van een boete van f 35.000,-aan de gemeen te Putten, te betalen door de hoogst aangeslagenen in de belastingen.

In de omgeving van hotel-restaurant "De Spreng" werd een terreint je als woonwagenkamp gebruikt. Omdat het kampje geen enkele voorziening had zelfs geen pomp werd in mei 1935 door de gemeenteraad besloten een nieuwwoonwagenkamp in te richten aan de Voorthuizerstraat in de omgeving van de Oude Prinsenweg.

Enkele fraaie villa's langs de Harderwijkerstraat werden bij de razzia in 1944 door de Duitsers in brand gestoken, onder andere de villa van de familie Werner, genaamd "Vale Ouwe".

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top