Skip to content

HUINERWAL

Aanduiding voor een gebied, een boerderij, een weg en voor een grensscheiding tussen de malenvelden van het Huineren het Halvinkhuizerbroek. De Huinerwal als gebied bestond uit een aantal akkers met boerderijen, die een "agrarisch eilandje" vormden in een (nog) niet in cultuur gebracht gebied, voornamelijk bestaande uit heide. Een kaart, daterend uit een periode vóór 1830 geeft de vrij eenzaam gelegen buurt duidelijk aan.Of de grens tussen het Huineren het Halvinkhuizerbroek overal uit een wal bestond moet worden betwijfeld. Malenboeken maken gewag van het graven van sloten op de grens.

De Huinerwal als weg werd in 1968 gedeeltelijk aan het openbaar onttrokken. Vanuit de buurt liep een kerkpad, dat zuidelijk van de boerderij Donkersgoed op het Huinerkerkpad uitkwam. Kort voor het punt van samenkomst van deze kerkpaden lag een hoge wal en de plekken waar de paden over de wal liepen noemde men "de Glitjes". Zo'n zestig jaar geleden passeerden daar 's zondags circa 90 kerkgangers. Kerkgangers, afkomstig van de Huinerwal, moesten door het "rode hek". Dit hek diende om te voorkomen dat vee via het kerkpad op de akkers oostelijk van Rodengoed kon komen.

Gemeente Putten

*Burgemeester en Wethouders der gemeente Putten brengen ter voldoening aan het bepaalde in artikel 10, lid 2, der Wegenwet ter openbare kennis, dat zij voornemens zijn de raad der gemeente voor te stellen het gedeelte van de Huinerwal (weg noa 97 van de wegenlegger), dat gelegen is tussen de Roosendaalseen de Heischoterweg, aan het openbaar verkeer te onttrekken. Belanghebbenden worden tot 15 januari 1968 in de gelegenheid gesteld ter secretarie der gemeente, afdeling Algemene Zaken, kennis te nemen van dit plan en hun eventuele bezwaren schriftelijk bij de gemeenteraad in te dienen. Putten, 15 december 1967.\ *

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top