Skip to content

MENNESTRAAT

Omtrent de herkomst van de ze naam bestaan verschillende veronderstellingen. Bekend is, dat oostelijk van de Kraakweg vroeger een vrij omvangrijke kuil heeft gelegen, die men "Mennegat" noemde. Toen de gemeenteraad in 1973 tot naamgeving van de Mennestraat overging, achtte men het aardig om de herinnering aan de ze kuil levend te houden. In de toelichting op het voorstel tot naamgeving wordt vermeld dat het Mennegat volgens zeggen vroeger gebruikt werd als een kuil, waarin men in de zomer gewoon was paarden af te richten c.q. paarden te "mennen". Of de naam aan deze gewoon te ontleend is, staat niet vast. "Menne" kan ook duiden op een persoonsnaam. De persoonsnaam '"Menne" of "Meun" kwam blijkens oude kerkelijke stukken in ze omgeving veel voor. De mogelijkheid is zelfs niet uitgesloten dat "Mennengat" vroeger de naam was

van een boerderij (in meer boerderijnamen komt de uitgang "gat" voor, men denke bijv. aan "Beldersgat", "Kersensgat", "Watergat").

"Menne" werd vroeger niet alleen als persoonsnaam gebruikt, maar ook wel als aanduiding voor een weg, die achterliggende akkers ontsloot. Wetende, dat een weg, die deze functie vervulde, in de nabijheid van het Mennegat ook "Mennegat" werd genoemd, gaat onze voorkeur uit naar deze verklaring. De weg "Mennegat" liep voor een groot gedeelte parallel aan de Steenenkamerseweg. Dit gedeelte fungeerde als kerkepad (Bijsterense kerkpad, ook wel het "Linuswegje" genoemd) Aan de weg "Mennegat" lagen zeer oude boerderijen zoals Bouwmeestersgoed, Pepersgoed, Gildegoed.

Het complex woningen aan de Mennestraat werd gebouwd op het terrein van de voormalige zuivelfabriek. Aanvankelijk betrof het de Coöp. Stoomzuivelfabriek "Putten". Na onderscheidene fusies met andere bedrijven kwam het tot opheffing.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top