Skip to content

MOLENSTRAAT

Genoemd naar de molen "'t Hert".Oorspronkelijk was de straat een deel van een smal kerkpad, lopend vanuit de buurtschap Gerven naar de Oude Kerk (Huinerkerkpad). Het kerkpad zette zich ter hoogte van de Dorpsstraat voort in de Krommestraat, vroeger het Krommesteegjegeheten. Het gedeelte van de Molenstraat tussen Dorpsstraaten Achterstraat moet in verband met de aanwezige bebouwing zijn uitgegroeid tot een brede steeg.

Anders was het met het gedeelte tussen Achterstraat en demolen. Dit gedeelte kreeg eerst betekenis toen in de eerstehelft van de vorige eeuw het begraven in en rondom de kerkwerd verboden en een nieuwe algemene begraafplaats aan de

"Molensteeg" werd gesticht. De Molensteeg was voorheennimmer een "lijkweg" geweest. Vanuit Huinen kozen de lijkstoeten de kerkweg c.q. lijkweg, die in de Kerkstraat (vroeger Huinrestraat) uitkwam. Sedert de aanleg van de begraaf-

plaats aan de Molenstraat werd het gewoon te dat de lijkstoeten via de Oude Kerk (de oude route) naar de begraafplaats gingen.

Vanaf de Achterstraatwas de Molensteegzeer nauw. Op de hoekwas een smederij gevestigd en de lijkstoe ten konden ookmaar net passeren.

In 1885 werd het gedeelte vanaf deSmederij - toen behorende aan Wed. Van

Veen - tot aan demolen bestraat mettweedehands klinkers,die door aannemer

J. v.d. Pol in opdracht van het gemeentebestuur waren aangekocht van de

Molen "t Hert", gebouwd in 1899 ter vervanging van een eerder afgebrande

molen.

rijkswaterstaat op een veiling, die door de ontvanger der registratie op 18 oktober 1884 was uitgeschreven. Een hindernis vormde de smederij. In 1926 kwam er verbetering toen met de toenmalige smid, W. Beernink, overeenstemming werd bereikt tot aankoop van de overkapping van de hoefstalplaats. De overkapping werd afgebroken zodat meer ruimte voor het verkeer ontstond. Tegelijkertijd werd de Achterstraat in dat jaar verbreed.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top