Skip to content

PADERBORNSTRAAT

Paderborn, gelegen in Westfalen in de nabijheid van het Eggegebergte, wordt wel een "borrelende stad" genoemd omdat in de ze stad het water op meer dan 200 plaatsen uit de grond borrelt. De honderden sprengen verenigen zich in een rivier de Pader geheten. Reeds in de tijd van Karel de Grote was Paderborn een belangrijke stad. Karel de Grote verbleef herhaaldelijk in Paderborn en ontving daar in 799 paus Leo III met groot ceremonieel om met hem te onderhandelen over zijn kroning als keizer.

Door een brand werd Paderborn in het jaar 1000 ernstig getroffen. Zo viel de door bisschop Badurad (815-862) gestich te Domkerk nagenoeg geheel aan het vuur ten offer. Het was bisschop Meinwerk, die aan de stad weer een geheel nieuw gezicht gaf. Hij ontwikkelde grootscheepse bouwactiviteiten. Zelf moet hij een enorm grondbezit hebben gehad, waaruit de vele activitei ten bekostigd konden worden. Tot dat bezit behoorden uitgebreide goederen in Putten en omgeving. In korte tijd liet hij in Paderborn de Domkerk afbouwen, stichtte het klooster Abdinckhof (zie Abdinckhofstraat), bouwde een hallenkerk (Bartolomeuskapelle), een kloosterkerk voor de Abdinckhof, een kapel, opgedragen aan de heilige Alexis, alsook een kerk voor het door hem gefundeerde KanoniekenstiftBusdorf. Hij liet om de Domvrijheid (gebied van en rondom de Domkerk) een muur bouwen, terwijl hij bovendien de stadsmuren liet vernieuwen.

Tijdens de bouw van nog twee kerken, respectievelijk in het noorden en in het zuiden van de stad, overleed de grote bouwmeester. De bouwactiviteiten van bisschop Meinwerk bepaalden het patroon van de stad. De door hem gestichte gebouwen bestaan nog, zij het datuiteraard in de loop van de eeuwen veranderingen, vernieuwingen en vergrotingen hebben plaatsgevonden. Ten behoeve van het klooster Abdinckhof schonk Meinwerk in 1031 de hem toebehorende hof te Putten. Tot deze hof behoorde ook de kerk van onze gemeente alsmede de tienden over de gehele parochie. De hof te Putten werd in latere tijden de "Kelnarij" genoemd (zie Kelnarijstraat).

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top