Skip to content

RIDDERWAL

Akkers waren vroeger altijd omgeven door houtwallen. De wallen leverden hout en eek op, terwijl zij tegelijk dienden als bescherming van de akker tegen loslopend vee of in het wild loslopende dieren. Prikkeldraad of lijndraad kende men vóór het midden van de vorige eeuw nog niet. Veelal liep het vee los en waren het alleen maar de akkerwallen of de hekken bij de toegangswegen van de buurtschappen, die de actieradius beperkten. Op de velden en broeken van de malengronden liepen schapen, koeien of ander vee vrij rond. Regelen van de maalschap ("willekeuren") gaven aan wie gerechtigd was vee op de malengronden te laten lopen, in welke perioden zulks was toegestaan en in welke gedeelten. Vee, dat onrechtmatig rond liep, mocht door de scheuter (toezichthouder in dienst van de maalschap) worden "geschut" (=vastgehouden). Tegen betaling van een boete kon de eigenaar het geschutte vee weer terugkrijgen.

De Ridderwal scheidde akkers, toebehoren de aan de boerderij "De Ridder", af van de malengronden van het Hellerveld. Deze gronden bestonden uit heidevelden.

In 1621 werd de Ridderwal met "een parceeltgen Velts" in vaste en erfelijke erfpacht door de malen van het Hellerveld overgedragen aan Gerrit Gerrits en Aeltgen Stevens, "echteluijden", wonende op de CleijnMalesteijn" of "De Ridder". Blijkens de "Coop-brief" bestond de wal in dat jaar al "voor lange tijt". Voor de wal en het perceeltje van het veld moest aan de maalschap jaarlijks een bedrag van "24 Stuijvers tot Erffpacht" betaald worden op de dag, waarop de malen gewoon waren op de Renselerberg de "wintervergadering" te houden (St. Martinus avond) Verkenning in de omgeving van de Ridderwal wijst er op, dat de wal aanvankelijk van nature is gevormd door duinvorming als gevolg van zandverstuivingen. De wal werd in de loop van de tijd door mensen verder opgehoogd. Zie ook toelichting bij Achterridderwal.

De Ridderwal behoort tot de wegen, die op basis van het plan tot verdeling van het Hellermalenveld in de vorige eeuw werden aangelegd. Voor nadere gegevens over deze verdeling wordt verwezen naar de toelichting bij Veldhoefweg.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top