Skip to content

TERPWEG

Op 15 september 1857 besloten de geërfden van de maalschap "Het Broek van Halvinkhuizen" met algemene stemmen een plan tot verdeling van de malengronden goed te keuren en de maalschap op te heffen. Bij Koninklijk Besluit van 16 okteber 1858, nr. 51 werd het verdelingsplan goedgekeurd. De commissie, die het plan had voorbereid en ontworpen, bestond uit Mr. G.A. de Meester (veldgraaf), D. Roetersen, A. Koopman en O. van Donkersgoed.

De gemeenschappelijke eigenaren (geërfden) van het Halvinkhuizerbroek waren:

1. Het Burger Weeshuis te Harderwijk voor 2/5 gedeelte;

2. Aalt Koopman, bouwman op Westfelinksgoed, voor 1/5 gedeelte

3. De erfgenamen van Hendrik Roetersen voor 1/10 gedeelte;

4. Willem Schuurman, bouwman te Halvinkhuizen, voor 1/10 gedeelte;

5. De erfgenamen van Lubbert Esveld voor 1/10 gedeelte;

6. Hendrik Maas ten, bouwman te Halvinkhuizen voor 1/20 gedeelte;

7. Evert Rikkerts, bouwman voor 1/40 gedeelte;

8. De erfgenamen van Evert Kreenen voor 1/40 gedeelte.

In het verdelingsplan werd bepaald dat de bestaande wegen zouden worden gehandhaafd en zoveel mogelijk zouden worden rechtgetrokken. Voorts zou een nieuwe weg worden aan gelegd "beginnende aan den buurtweg van Hell en Huinen naar Putten en schietende met ongeveer een regte hoek naar den grootten weg van Hell naar Putten, welken aan te leggen weg een breedte zal hebben van zes ellen en ongeveer lang zal zijn duizend ellen". De hier bedoelde weg heet thans Terpweg. De naam zal ontleend zijn aan een opgeworpen hoger gedeelte in het lage broekland. Wij kunnen niet achterhalen waar deze "terp" ligt of heeft gelegen.

Op grond van het verdelingsplan zouden de aangelanden gehouden worden de weg te onderhouden, alsook de in de weg aanwezige heulen. De weg behoorde tot de nieuw aangelegde "malenwegen". Zowel de nieuw aangelegde als de van de maalschappen overgenomen malenwegen vielen wat het onderhoud betreft onder controle van de gemeente. Evenals thans nog plaats heeft ten opzichte van het onderhoud van waterlossingen, vielen ook de malenwegen eertijds onder "schouw".

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top