Skip to content

ACACIALAAN

Aanvankelijk breidde ons dorp zich uit langs de bestaande toegangswegen. Lintbebouwing ontstond langs de Stationsstraat, de Voorthuizerstraat, de Garderenseweg, de Peppelerweg, de Postweg, de Drieseweg, de Telgterweg en de Harderwijkerstraat. Toen de behoefte aan burgerwoningen zich als gevolg van migratie uitbreidde, bleek lintbebouwing niet de juiste oplossing te zijn. Voor de dorpsuitbreiding begon men in de twíntiger en dertiger jaren speciale wegen aan te leggen zoals de Par laan, de Beukenlaan, de Kastanjelaan. Ook bestaande weggetjes, zoals de Korenlaan en gedeelten van de huidige Bosrand werden voor huizenbouw benut en daaraan aangepast. Soms liep de huizenbouw op de reconstructies van deze weggetjes vooruit, hetgeen de gemeente voor problemen stelde. Over verbetering van wegen als de Korenlaan, de Prins Hendrikweg, de Pinnenburgerweg, de Drieseweg, is kort voor de oorlog en ook nog wel tijdens de oorlog heel wat te doen geweest.

Het eerste uitbreidingsplan, vervaardigd door Ir. Verdenius, schiep orde in de toch wel wat chaotische en onsystematische ruimtelijke ontwikkeling van voor de oorlog. Dit plan verving eerdere plannen, die in verband met de oorlogstoestanden niet tot ontwikkeling kwamen . Na enige herzieningen kwam in 1959 een uitbreidingsplan in onderdelen tot stand, ontworpen door Ir. Oosterhuis. Dit plan ging uit van een verdichting van bebouwing.

Zoveel mogelijk met handhaving van het bestaande wegenpatroon werden in dit plan vrij veel bouwmogelijkheden geschapen op de zgn. "binnenterreinen". Ter ontsluiting van deze binnenterreinen werd een groot aantal wegen aangelegd, zo ook de Acacialaan. Van hogerhand wenste men aan een verdere bebouwing in het Veld niet mee te werken voordat de "gaten" in de reeds bebouwde wijken waren opgevuld.

De naam Acacialaan werd door de gemeenteraad in zijn vergadering van 20 september 1957 gekozen, niet alleen omdat acaciabomen langs de laan zouden worden geplant, maar ook omdat men "bomennamen" graag in deze omgeving wilde concentreren.

Er bestond reeds een Kastanjelaan en men was voornemens de bouwstraten tussen Driewegenweg, Korenlaan en Harderwijkerstraat ook naar bomen de noemen (Lariksstraat, Meidoornlaan, Esdoornlaan).

Volledigheidshalve werd de ontsluiting van de bejaardenwoningen ten noorden van de Korenlaan later Sparrenhof genoemd. Toen de raad in 1957 tot naamgeving van de Acacialaan besloot, naderden de langs deze laan geplande woningen haar voltooiing.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top