ARKEMHEENSEWEG
Heette vóór 11 maart 1964 Hondskontersteeg. De steeg haar naam ontleend hebben aan de boerderij de "Hondskont". Over de betekenis van hondskont zijn bij gelegenheid van de naamsve randering de nodige bespielingen gehouden. Unaniem bleek men het eens te zijn met de opvatting dat de naam niets te maken had met een lichaamsdeel van een hond. Wat hondskont dan wel betekende bleef een open vraag. Het bleef bij gissingen en veronderstellingen. Woordenboeken werden geraadpleegd. Volgend het midden nederlands woordenboek van Verdam zou het woord "honne" rechtsdienaar betekenen. "Cont" zou een vervoeging van het werkwoord "verkonden" of "verkondigen" zijn. Een hondskont zou dan ook wel een soort afkondiger kunnen zijn in dienst van het gerecht. Dat hondskont een beroep of kwalificatie van een persoon was toonde één van de raadsleden in 1961 aan. Hij citeerde het volgende uit een artikel van G. Beernink te Nijkerk dat geplaatst was in deel VI van de Bijdragen en Mededelingen van de Oudheidkundige Vereniging "Gelre": "Op den 28 Mei 1688 is alhier binnen Nijkerck volgens sententie van 't Hoff voor 't kerckhoff op een schavot met den sweerde ter doot gericht Willem Aertsen, soon van Aert Willemsen, hontscont op Hoogstraten, synde cring geslagen in een cirkel van de straet over 't kerckhoff tot waer op straet door binnen- en buytenluyden, die daartoe gebodet waren, neffens veele vreemde en ingesetenen, die daermede aanvielen, en heeft Herman Mossel, scherprichter van Arnhem, qualick gericht en de patient gemartiliseert."
Of de veronderstelling dat een hondskont een gerechtsdienaar was, belast met het "kond doen", juist is, valt te betwijfelen. Was niet de schout vroeger belast met het aanzeggen van gerechtelijke uitspraken? De schout vervulde vroeger tevens de functie van deurwaarder. Daarnaast vond "kerkespraak" plaats verrichtte het hoofd van de school de afkondigingen. Het lijkt gezocht te veronderstellen dat er naast de schout en de schoolmeester nog een functionaris was, die mededelingen of afkondigingen verzorgde. Een aantekening uit het jaar 1790 noemt een in Putten woonachtige hondskont: "Willem van Diest, gehuwd met Jannetje Elbertsen Wakker, levert een kar hooi aan de hondskont op Pinnenburg". Het erfje "Pinnenburg" lijkt ons niet een woning van een gerechtsdienaar. Wat hondskont wél betekent weten ook wij niet. Hoogstens kunnen we aan de diverse veronderstellingen nog een nieuwe voegen. We hebben namelijk horen verluiden dat de mensen in onze omgeving vroeger paardebloemen hondskonten noemden. Waarom zou 'hondskont' niet gewoon paardenbloem hebben betekend?
Op verzoek van de bewoners van de Hondskontersteeg werd de naam van de weg, die toch wel wat plat aandeed, in 1964 veranderd in Arkemheenseweg. De Hondskontersteeg maakte vroeger deel uit van de verbinding tussen Halvinkhuizen en de polder Arkemheen. De Arkemheen behoorde oorspronkelijk tot de buurtschap "Ark". Deze buurtschap, al voorkomend in een akte uit 855 (Archi), werd in de middeleeuwen door de zee verzwolgen. In het Nijkerkse gedeelte van de polder treft men nog de boerderijen Groot en Klein Ark aan. De dijkrechten van de Arkemheense polder dateren uit 1356. Zie ook toelichting bij Putter Zeedijk.
Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.