BRINKSTRAAT
Genoemd naar de Putterbrink. Verwezen wordt naar de toelichting welke bij de wegnaam Putterbrink wordt gegeven. Het gedeelte van de Brinkstraat tussen Harderwijkerstraat en Kelnarijstraat, werd aangelegd kort voor de laatste wereldoorlog, toen een nieuwe kerk werd gebouwd voor de Rooms Katholieke parochie, ter vervanging van het kerkje, dat westelijk van de Rooms Katholoike begraafplaats sontd.
Des Zondagmiddags werd in het oude kerkgebouw, vanouds bekend als de Kelnarij, door Pastoor J. A. van Dalen in de laatste officiële Dienst een plechtig Te Deum gecelebreerd, om Gode dank te brengen voor alle gunsten en genadegaven in deze Kerk ontvangen. Het plechtig Lof werd besloten met een lied van Lof en Dank, door alle gelovigen gezongen. (Puttens Nieuwsblad-1939).
Het hierbedoelde gedeelte, bestaande uit een tussen betonbanden gelegde grintverharding, heette Nieuwe Kelnarijstraat. Voorbij de Kelnarijstraat liep ter hoogte van de huidige Brinkstraat een voetpad in westelijke richting dat uitkwam op een voetpad, komend vanaf de Papiermakerstraat. Dit voetpad liep langs het catechisatielokaal in noordelijke richting. Voorbij het punt waar het vanaf de Nieuwe Kelnarijstraat komende voetpad op het hier bedoelde pad uitkwam, boog het in noordelijke richting lopende pad af in noordwestelijke richting en zette zich zuidelijk van de vroegere boerderij Schootmansgoed voort in het Volenbeekse voetpad.
Het terrein rond de nieuwe Kerk bood Maandag een feestelijken aanblik, de weg van de oude naar denieuwe Kerk was feestelijk met vlaggen en groen versierd. Te ongeveer halfnegen arriveerde per auto de Aartsbisschop van Utrecht, die het nieuwe Kerkgebouw in bezit kwam nemen. Na eenige voorbereidende werkzaamheden, o.a. het wijden van het water, schreed de Bisschop, gevolgd door de geestelijken, die bij de plechtigheid tegenwoordig waren driemaal rond het Kerkgebouw hierbij de muren besprenkelende met wijwater. Na elken rondgang werd voor den hoofdingang stil gehouden en klopte de Bisschop met zijn staf op de deur vragende om binnengelaten te worden. Na den derden rondgang werd eindelijk na herhaald roepen om binnengelaten te worden de deur geopend en trad Zijne Hoogwaardige Excellentie, gevolgd door de gestelijken onder aanheffen van lofgezangen het gebouw binnen en knielde de stoet n het midden der Kerk neder. Dan vond de zuivering en heiliging der Kerk plaats eveneens gepaard gaande met groot ceremonieel.
(Puttens Nieuwsblad-1939).
Het gedeelte van de Brinkstraat tussen Dorpsstraat en Papiermakerstraat werd kort na de oorlog aangelegd in het kader van de Wederopbouwplannen. Ter hoogte van de Dorpsstrat moesten enige huizen daarvoor worden afgebroken, o.a. een huiss waar eerder Simon Looijengoed, de melkbaar woonde. Als hij langs zijn klanten ging met paard en wagen gebruikte hij een autotoeter om kenbaar te maken dat hij in aantocht was. Hij werd dan ook "Siemen Toet" genoemd.
Later werd de Brinkstraat doorgetrokken naar de Nieuwe Kelnarijstraat. De Nieuwe Kelnarijstraat werd toen omgedoopt in Brinkstraat. De Brinkstraat was niet alleen bedoeld als woonstraat maar ook als onderdeel van de ringweg rondom het dorpscentrum (Brinkstraat-Lariksstraat-Gebbekuillaan-Veldstraat-Engweg-Klaas Bosstraat).
Op de plek van de parkeerplaats westelijk van de Rooms Katholieke begraafplaats stond de Kelnarij van Putten. Zuidelijk van genoemde begraafplaats lag een boerderij, vroeger wel de "Abdij" genoemd. Verwezen wordt naar de toelichting bij de Kelnarijstraat.
Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.