Skip to content

ENGERSTEEG

Heette vóór 1955 Engesteeg, Koesteeg en ook wel Broeksteeg.De steeg was smal en dankte daar naar alle waarschijnlijkheid haar naam aan. Verandering van de naam in Engersteeg moet dan ook niet als een verbetering worden gezien.

De Engesteeg loopt momenteel tussen de Waterweg en de Cleenhorsterweg. Vóór 1933 had de weg tussen Waterweg en Vanenburgerallee niet het huidige kaarsrechte verloop. Voorbij het ten zuiden van de weg gelegen kasteel Vanenburg boog de weg in zuid tot zuidwestelijke richting af en volgde het beek je "de Kronkel" tot aan de Waterweg ter hoogte van de "Razende Brug". In 1933 kocht de gemeente van het Gildefonds grond aan om de weg rechtdoor in de richting van de boerderij Valkelo te trekken. De Waterweg werd toen de Lage Weg genoemd en de Engesteeg het Enge Steegje. De verlegging werd in het kader van de werkloosheidsbestrijding uitgevoerd. De Engerssteeg liep bij het kruispunt met de Cleenhorsterweg en Beekweg eertijds in oostelijke richting rechtdoor. Voorbij de spoorwegovergang, die werd opgeheven, heet de weg momenteel Keizerswoert. Aanvankelijk liep deze weg in de richting van "het Hooft" (zie Hoofdlaan). Thans buigt de weg af naar de Nordersteeg en ter hoogte van het begin van deze steeg loopt de weg tot aan de Husselsesteeg. Beter ware het geweest laatstbedoeld gedeelte tussen Nordersteeg en Husselsesteeg niet Keizerswoert maar Nordersteeg te noemen.

Aan de noordzijde van de Engersteeg stond eeuwenlang een papiermolen, daterend uit 1661 en gebouwd in op dracht van Hendrik van Essen in het "Wezelerveld ". Men noemde de molen de Vanenburger papiermolen. De molen stond niet, zoals wel gesteld wordt, in de gracht van Vanenburg maar aan het gedeelte van deEngersteeg tussen Cleenhorsterweg en Vanenburgerallee. In 1874 werd de molen afgebroken.

De eerste pachter van de molen moet Claas Tomassen geweest zijn. Andere pachters en / of papiermakers op deze molen waren o.a.:

  • Giel Hermens, gehuwd met Maartje Gijsberts (+ 1711)

  • Gerrit Stevensen, gehuwd met Gijsbertje Gielen, dochter van Giel Hermens 1739)

  • Giel Gerrits of Giel Gemosen, zoon van Gerrit Stevensen, in 1762 gehuwd net CornelisjeCozijns. Hij mag de "stamvader" genoemd worden van de families Gielen en Van Heuvelen.

  • Cozijn Gielen, in 1809 gehuwd met Aaltje van Dam (Aaltje van Dam hertrouwt in 1813 met de Puttense metselaar Roelof Lammerts Posthouwer).

  • Vervolgens Gerrit Camphuis (gehuwd in 1796);

  • Dirk Camphuis (gehuwd in 1827 met Janna van Dam),

  • Gerrit Helmich van Milligen (in 1836 gehuwd met Janna van Dam, weduwe van Dirk Camphuis),

  • Elbert Dirk Beekman (in 1829 gehuwd met Petronella Horseling),

  • Hendrik van Steeg (in 1854 gehuwd met Mariaman). Hendrik van Steeg was de laatste papiermaker op de molen. De Engersteeg werd in 1967 verhard, tegelijk met de Cleenhorsterweg.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top