Skip to content

GROEVENBEEKLAAN

Genoemd naar de sprengbeek Groevenbeek. In 1661 kreeg Hendrik van Essen van Vanenburg het recht in erfpacht om het water van de Groevenbeek te gebruiken en een papiermolen te bouwen.

Papiermakers op deze molen waren onder meer

  • Gerrit Evertsen, gehuwd met Jannetje Jacobs (sinds 1703 op de molen komen wonen)

  • Lammert Lubbersen Beek (begin 18e eeuw)

  • Dirk Roelofsen Rakhorst, in 1718 gehuwd met Aartje Harmens Bosgoet(hij kwam in 1723 van de Schoonderbeekse papiermolen)

  • Dirk Horseling, geboren te Valkenhove, gehuwd in 1785 met Maria Gerrits van Dam.(Hij erfde in 1785 de molen en overleed in 1800. Hij was lid van de Municipaliteit van Ermelo)

  • Gerrit Horseling, zoon van Dirk Horseling.(Huwde in 1824 met Catharina de Bruin,CebesHorseling. Stopte in 1872 met de papiermakerij en vestigde zich als winkelier en koopman te Putten).

De fabricage van papier moet in 1878 of 1879 zijn gestaakt. In 1880 werd de molen verkocht en daarna afgebroken. Behalve de sprengbeek droeg ook een boerderij de naam Groevenbeek. Deze boerderij stond in het ambt Ermelo en kwam eertijds voor onder de naam Grobenbeek,Grobbenbeek of Grubbenbeek. "Grobe", "Grobbe" of "Grubbe" hield verband met een persoonsnaam. Ook in de Arkemheen kwam de naam "Grubbenbeek" of "Grobbenbeek" voor. Beide boerderijen, zowel het Ermelose als het Arkemheense "Grobbenbeek" of "Grubbenbeek", behoorden toe aan de Kelnarij van Putten. Beide goederen werden tot leengoed verheven.

Het Ermelose Groevenbeek heeft lange tijd ook behoord tot de lenen van Staveren. Omstreeks 1850 kocht Pieter Marinus Jongeneel de boerderij. De boerderij werd wat uitgebreid. Hij richtte met enige andere personen een maatschap op, welke maatschap in totaal ongeveer 550 ha. heidegrond aankocht. Tot deze gronden behoorde een boerderij oostelijk van de rijksstraatweg. Het geheel kreeg de naam "Groevenbeek". Tegen het einde van de vorige eeuw werd het landgoed gesplitst in "Oud Groevenbeek" en "Nieuw Groevenbeek", respectievelijk groot +250 ha en + 80 ha. Het restant van de gronden ging over in andere handen. "Oud Groevenbeek" kwam omstreeks 1900 in handen van de familie Vos. De oorspronkelijke boerderij Groevenbeek was inmiddels tot een landhuis veranderd en kreeg in een later stadium een kasteelachtig karakter. Het landgoed Oud-Groevenbeek behoort thans toe aan de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top