HOORNEWEG
Genoemd naar de boerderij "Haerne", "Harne" of "Hoorne", gelegen in de buurtschap Koudhoorn.Koudhoorn behoorde oorspronkelijk tot de buurtschap Spriel. De boerderij was niet de enige nederzetting in Koudhoorn. Erg oud moet ook geweest zijn het erfje de "Coyt". Verbindt men de naam "Coyt" met "Haerne" dan krijgen we het woord "Coythaerne". In de oude thynsboeken van het Jufferenstift te Hoog Elten komt "Caythaerne" voor en het ligt haast voor de hand dat de naam Koudhoorn daarmee te maken heeft. Andere oude bronnen spreken van Colthorne. Het blijft een vraag of "Colt" identiek is aan "Cayt" of "Coyt" en "Colt-horne" identiek aan "Caytharne". De plaatsnaam Kootwijk komt in oude geschriften voor als "Caytwich". "Cayt" heeft dezelfde betekenis als "Koot", "kot", "schot", "schoten", "schate", "keut", "kuit". Schapen of varkens werden wel koters genoemd; ze werden ondergebracht in een "kot" en "schot" (varkenskot, schaapsschot) De houder van varkens of schapen werd "koter" of "keuter" genoemd. Zijn woning een keuterij. Ook het woord "schut" kan niet losgezien worden van de betekenis van "schot", "kot" enz. Malenboeken gaven regels omtrent het "schutten" van vee. Vee, dat onbeheerd rondliep en waarvan men niet wist wie de eigenaar was diende "geschut" te wordendoor een beambte van de malenschap, die men "scheuter" noemde. Tegenwoordig noemt men een jachtopziener nog wel "schut" of "veldschut". Ook provinciaal waren regelen gesteld omtrent het schutten van vee. Prikkeldraad kende men niet.
Vóór het mi dden van de vorige eeuw was het gebruik dat vee min of meer los rond liep. Het feit, dat om de akkers wallen waren gelegd vond zijn oorzaak niet slechts in de behoefte aan eek of talhout. De wallen dienden om het loslopende vee te keren. Elk ambt diende eenplaats, een "schot" te hebben waar zoek geraakt vee of vee, dat men wederrechtelijk ergens liet grazen, kon worden ondergebracht. In veel namen, die in deze gemeente voorkomen treft men woorden als schot, koot, kuit e.d. aan. (Voorbeelden: boerderij de Kuit aan de Kuiterweg, boerderij de Keut in Gerven, de boerderij Heischoten aan de Heischoterweg, de boerderij "Schotskamp" aan de Nijkerkerstraat in de omgeving van de Enghuusweg (verdwenen).
De boerderij "Haerne" of "Hoorne" was het woonhuis van de wildforster (zie Wildforsterweg). "Haerne" of "Hoorne" zal verband houden met de begrippen "haar" of "hoorn". Beide begrippen duiden op een hoogte, een verhevenheid in een veld of in het water (Giethoorn). Een haar is een kruinachtige hoogte in de heide.
Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.