Skip to content

KERKSTRAAT

Aanvankelijk heette het gedeelte tussen de Oude Kerk en de kruising met de Achterstraat en Garderenseweg Kerkstraat. Bij deze kruising begon voorheen de hoofdverbinding naar Voorthuizen en het gedeelte van de huidige Kerkstraat tussen genoemde kruising en de Engweg heette dan ook Voorthuizerstraat. In verband met de dorpsuitbreiding werd deze weg vanaf de Engweg in een andere richting doorgetrokken dan waarin de vroegere Voorthuizerstraat liep. Door de ze wijziging loopt de huidige Kerkstraat van de Oude Kerk tot aan de Van Geenstraat toe. De Kerkstraat behoort tot de hoofdwinkelstraten van het dorp. 's Woensdags werd in deze straat alsook op het plein ten zuiden van de Oude Kerk markt gehouden. Zie in dit verband de toelichting bij Kerkplein. Opvallend was het statige huis van de burgemees ter op de hoek Kerkstraat-Verlengde Dorpsstraat. Dit huis werd vervangen door een winkelpand. Tot na de tweede wereldoorlog bevond zich bij de pomp de bushalte van de N.V. Veluwse Autodienst. De bushalte werd verplaatst naar de hoek bij hotel-restaurant "'t Puttertje". Later vond een omlegging van het busverkeer plaats via de Engweg. Omstreeks 1955 werd één van de ouds te huisjes aan de Kerkstraat, het zgn, "Coop-Schrasserthuis je, afgebroken. Een jaar te voren had de gemeenteraad het huisje al onbewoonbaar verklaard. Het huisje behoorde aan een stichting, welke door CoopSchrassert bij testament werd op gericht. Het noordelijk deel werd bestemd voor "twee bedaagde echtelieden" en het zuidelijk deel voor een "eerlijke en tamelijk bedaagde weduwe". Het was een "armenhuisje en het fungeerde als zodanig al voordat CoopSchrassert in 1647 stierf. Verwezen wordt overigens naar de toelichting bij Schrassertstraat. In de plaats van het huisje werd op naam van de stichting een nieuw woninkje aan de Voorthuizerstraat gebouwd. De stichting bestaat nog steeds.

De Kerkstraat werd in de 17e eeuw de Huynrestraat - ook welHuynreweg - genoemd. In de Huynrestraat kwam de "lijkweg" uit de richting Huinen uit (zie toelichting bij Hoge Einderweg). Vanuit Halvinkhuizen en Hell werd voor begrafenissen de Halvinkhuizerweg gebruikt. De oude route Kerkstraat - Dorpsstraat - Molenstraat werd tot na de oorlog vanuit Huinen, Halvinkhuizen of Hell voor het begraven nog steeds gevolgd.

In de vorige eeuw werd de Kerkstraat "Keistraat" genoemd. De straat behoorde tot de "verharde" wegen van het dorp. Tegen het einde van de vorige eeuw begonnen bewoners op verharding met klinkers aan te dringen. Verschillende andere wegen in het dorp waren verhard met door de Rijkswaterstaat afgedank te klinkers en de bewoners achtten de tijd aangebroken dat de Kerkstraat ook eens aan de beurt kwam. In 1903 werd een adres aan de raad gericht. Het adres had succes want het duurde niet lang voordat de keien werden vervangen door straatklinkers. De Kerkstraat werd genoemd naar de Oude Kerk in welke richting de straat loopt.

Putten behoort tot de oudste parochies van de Veluwe. Het oudste stuk, waarin de kerk van Putten genoemd wordt, dateert uit 996. Een schenkingsakte uit 1031 noemt de kerk eveneens. Zowel in 996 als in 1031 blijkt de kerk relatie te hebben met nazaten van graaf Wichman. Aangenomen mag worden dat de kerk van Putten een zgn. "eigenkerk" is geweest, gesticht door een voorganger van Graaf Wichman. Het patronicium van de kerk (St. Pancratius) wijst eveneens in deze richting. Tussen Kelnarij en de kerk bleef lange tijd een band. De kellenaar bleef ook na de reformatie tot aan de Franse revolutie het collatierecht behouden.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top