Skip to content

VAN OLDENBARNEVELTSTRAAT

Genoemd naar Cosijn van Oldenbarnevelt, vicaris van het Heilige Kruisaltaar in de kerk van Nijkerk (1558), wonend in Huinen onder Putten. Werd voor de bloedraad van Alva gedaagd. Op 20 april 1569 verbannen wegens zijn dienen onder Brederode. Hij was gehuwd 1567 met Jannetje Snapper, dochter van Meus Snapper en Evertje N.N.

Cosijn van Oldenbarnevelt was een zoon van Claes van Oldenbarnevelt Ernstzn., geboren 1522 of 1523, dijkgraaf van de polder Arkemheen, collator van het Huilige Kruisaltaar in de kerk van Nijkerk, overleden in 1587. De moeder van Cosijn van Oldenbarnevelt heette Nelle van Wenckum. Uit het huwelijk van Cosijn van Oldenbarnevelt met Jannetje Snapper zijn twee kinderen bekend:

  • Cosijn van Oldenbarnevelt. Hij woonde ook te Putten en stierf in 1605. Huwde op 14 november 1600 MargarithaVoeth, dochter van Gerrit Voeth en AlijdVoeth.

  • Brinkje van Oldenbarnevelt, in de nazomer van 1636 overleden aan de pest. Huwde op 2 november 1608 Philips Schrassert, lid van het St. Jorisgilde te Harderwijk.

Cosijn van Oldenbarnevelt had een zuster, die omstreeks 1578 huwde met Ernst van Hennekeler, bezitter van het goed Hennekeler en kerkmeester te Nijkerk. Voorts had Cosijn een broer, genaamd Ernst van Oldenbarnevelt. Deze broer was dijkgraaf van de polder Arkemheen, collator van de vicarie Het Heilige Kruis te Nijkerk. In 1571 beging hij nederslag (doodslag) op ReynerBernts te Putten waarvoor hij in 1587 remissie kreeg. Sedertdien woonde hij te Putten. Zijn jongste zoon, eveneens Ernst geheten, was gehuwd met Andrea Collerts en was opgenomen in de Ridderschap van de Veluwe. Hij was beleend met het goed "Voor den Dyck" onder Putten (zie de toelichting bij Voordijk). Er bestond een familierelatie met de raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die in 1619 werd onthoofd. De PuttenseVan Oldenbarnevelts gaven ten gunste van Johan van Oldenbarne velt verklaringen af tijdens diens proces.

Volgens sommigen is de naam Van Oldenbarnevelt ontleend aan het gelijknamige goed, de hofstede Oldenbarnevelt bij Barneveld gelegen, waar oorspronkelijk een aantal hessenwegen samenkwamen. Anderen menen, dat de naam ontstond ter onderscheiding van een jonge re tak. Oorspronkelijk Barnevelt geheten noemden zij zich de "olde" Barnevelts. Zij gaven op hun beurt de naam aan het stamgoed Oldenbarnevelt. Hier doet zich het probleem voor van de kip en het ei.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top