Skip to content

POSTWEG

De Postweg leidde vroeger naar Leuvenum. Op de Ermelose heide liep de weg dwars door de restanten van een Romeinse legerplaats. Deze legerplaats had een ruitvorm met ge ronde hoeken en was omgeven door een wal. De wal is met enige moeite nog in het terrein te herkennen. Onderzoekingen hebben uitgewezen dat de legerplaats een tijdelijk karakter droeg en beschouwd moet worden als een zgn. "marskamp" Het is bekend dat de Romeinen hun kampementen en legerplaat. sen op belangrijke wegen bouwden. Dit zou er op kunnen wijzen dat de Postweg reeds in de 3e eeuw na Chr. bestond Op oude kaarten wordt de plaats van het Romeinse kampement aangegeven als "Heidens Kamp". Waarschijnlijk hebben op de ze plaats "heidens" vertoefd (zigeuners, die zich daar verscholen hielden). In de 18e eeuw werden "drijfjachten" op "heidens" gemaakt en werden zij soms zonder vorm van proces neergeschoten. Van de zijde van de Gelderse Staten werden in die tijd herhaaldelijk plakkaten tegen zigeuners, joden of "vagebonden" uitgevaardigd. Zij mochten zich ten plattelande niet buiten de zgn. "heerenwegen" ophouden.

Langs de Postweg trokken vroeger postkarren. Concessies voor uitoefening van postdiensten werden van overheidswege aan particulieren verleend. De Postweg werd vroeger Boschsteeg of Boschweg genoemd. Ook de Poststraat werd wel met die naam aangeduid.

Langs de Postweg liggen tal van grafheuvels. In 1921 werd aan de Rijwielpaden vereniging toestemming gegeven een rijwielpad langs de Postweg aan te leggen. Aan de Vereniging voor vreemdelingen verkeer "Plaatselijk Belang" werd bij raadsbesluit van 9 september 1929 een subsidie van f 10,-- per jaar verleend ten behoeve van het onderhoud van de uitkijktoren aan de Postweg. De opbrengst uit de entrees bedroeg in 1928 f 60,--.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top