Skip to content

REINALDSTRAAT

Op 12 oktober 1343 overleed hertog Reinald II, die behalve drie dochters uit zijn eerste huwelijk een tweetal zonen achterliet, genaamd Reinald en Eduard. Reinald was geboren in 1333, Eduard in 1336. Omdat Reinald nog minderjarig was, moest in de voogdij worden voorzien. Over deze voogdij ontstonden grote onenigheden. Hertogin-weduwe Alianora trad op als voogdes-regentes. Een zekere Jan van Valkenburg, heer van Born (Limburg) maakte aanspraak op de mede voogdij. Op aandringen van de ridderschap gaat Reinald in 1344 op eigen naam handelen. Ernstige onenigheid ontstaat met zijn broer Eduard en diens adviseur. In 1347 huwt Reinald met Maria van Brabant, jongste dochter van hertog Jan III van Brabant. In dat jaar neemt hij deel aan de strijd van de Brabanders tegen de stad Luik. In 1350 bereikt het conflict tussen Reinald en Eduard een hoogtepunt. Reinald voert acties tegen Nijmegen en Tiel. In het conflict spelen ook de geschillen tussen de Van Heekerens en Bronkhorsters een rol (analoog aan Hoekse en Kabeljauwse Twisten). Reinald was na 1349 op de hand van de Van Heekerens. De Bronkhorsters steunden Eduard. Hoewel in 1352 een regeling tot stand kwam ontvlamde de strijd in 1353 opnieuw. Veluwse horigen streden voor Reinald. Hij beloofde hen "vrijing" uit de horigheid indien zij daadwerkelijk aan de strijd tegen Eduard deelnamen. Bij Loenen werden de horigen verslagen en men noemt de berg nog steeds de "Vrijenberg". De strijd verliep in het nadeel van Reinald en in 1353 kwam een regeling tot stand op basis waarvan Eduard gedurende een periode van zeven jaar "landvoogd" van Gelre en Zutphen zou worden. De strijd bleef voortduren. In 1355 sterft Hertogin-weduwe Alianora, Reinald eigent zich de Veluwe toe. In 1358 volgt arbitrale uitspraak op grond waarvan Reinald de Veluwe krijgt en Eduard landvoogd zal blijven tot 1360, de regeling uit 1353. 

Begin 1361 kwam Reinald in Gelre en Zutphen aan het bewind. Eduard wist Nijmegen en Tiel weer tegen zijn broer op te zetten. Hertog Reinald (III) belegerde Tiel maar werd door zijn broer verslagen en gevangen gezet. Hij werd gedwongen het hertogschap aan Eduard over te dragen. In 1366 kwam Eduard in conflict met Brabant, dat op de hand van Reinald was. De oorlog eindigde in 1368. In 1371 sneuvelde Eduard bij Baesweiler in het Gulikse land. Zijn broer Reinald III werd vervolgens weer hertog. Niet lang echter. Hij overleed in december van 1371.

Naar Reinald III werd de Reinaldstraat genoemd. Hij was het namelijk, die in 1356 aan geërfden te Nijkerk en Putten het recht verleende om hun gronden tegen de zee te beschermen door middel van de aanleg van een dijk. Met de aanleg van deze dijk ontstond de polder Arkemheen. De tekst van de uit 1356 daterende dijkbrief is, dank zij een in later tijd vervaardigde copie, bewaard gebleven. Verwezen wordt overigens naar de toelichting bij Putter Zeedijk.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top