Skip to content

STATIONSSTRAAT

Maakte deel uit van de straatweg Renswoude 't Oever. Zie voor aanleg van deze straatweg de toelichting bij Voorthuizerstraat. Op 20 juli 1863 reed de eerste trein. Het stations gebouw werd oms treeks 1930 door een nieuw gebouw vervangen dat qua vormgeving aan de landelijke omgeving De landelijke sfeer verdween toen na de oorlog het vulcentrum voor gasflessen westelijk van het spoowegemplacement werd gesticht. Vooral in het najaar 1944 en het voorjaar 1945 was de spoorlijn mikpunt van geallieerde vliegtuigen. De in de nabijheid van de spoorlijn staande huizen moesten vanwege het luchtgevaar worden ontruimd. In augus tus 1945 reed de eerste trein na de bevrijding.

De Stationsstraat werd nog geruime tijd na de gereedkoming van de spoorlijn in 1863 "Oeverschestraat" genoemd. Later volgde de naam Spoorstraat en vervolgens Stationsstraat. Langs de Stationsstraat ontstond lintbebouwing. Vooral pluimvee- en eierhandelaren vestigden zich aan de ze straat. Aan een zijweggetje verrees een stoomzuivelfabriek. Het gebouw werd, toen elders aan de Stationsstraat een nieuw fabriekscomplex verrees, gebruikt als wasserij. Verwezen wordt naar de toelichting bij Mennestraat. In 1936 werd de "Nieuweweg" aangelegd. Deze diende om het verkeer Nijkerk-Ermelo V. V. om het dorp heen te leiden.

Ter plaatse waar de nieuwe rijksweg de Stationsstraat sneed stond een vaktekenschool. De ze school werd afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw aan de Harderwijkerstraat (thans in gebruik als dependance van het Reformatoris ch Vormingsinstituut te Nunspeet).

Door de aanleg van de "Nieuwewe g", ook wel "Betonweg" genoemd, wijzigde zich de situatie. De uitweg van de boerderij "Colengoed" verdween. Oostelijk van de "Betonwe g" werd een parallelwegje aangelegd (later verbreed; heet thans Van Haersma de Withstraat). Het gedeelte van de Stationsstraat ter hoogte van het pand "De Beukenheg" werd door de nieuwe rijksweg van het overige gedeelte afgesneden maar bleef nog lange tijd de naam Stationsstraat behouden. Thans heet dit gedeelte Spoorstraat.

Een aantal huizen langs de zuidzijde van het hier bedoelde gedeel te werd bij de razzia in 1944 af gebrand. Op de plaats van deze afgebrande hui zen werd een herdenkingshof met monument gesticht. Zie in dit verband de toelichting bij de Spoorstraat. Reeds voor de laatste wereldoorlog vestigde zich aan een zijpaadje van de Stationsstraat een wasmachinefabriek je. Dit fabriek je werd de aan zet voor het na de oorlog tot stand gekomen industrieterrein.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top