VOORDIJK
In het verlengde van de Zeedijk liep een dijk landinwaarts, welke de Voordijk werd genoemd. Voorbij de plaats waar eertijds de Schuitenbeek onder de weg door liep werd de dijk wel de Korte Hoornsdam genoemd.
De Korte Hoornsdam liep tot aan de Hoornsdam, een verbinding welke eertijds liep vanaf de boerderij "Stomphof" naar de Waterweg. De Schuitenbeek werd verlegd bij de aanleg van de autosnelweg. Tevens werd de Hoornsdam op de autosnelweg aangesloten. De Hoornsdam werd tevenstoegansweg naar het recreatiegebied Nulde
Waar vroeger de Schuitenbeek de Voordijk kruiste, staat de boerderij "De Voordijk", vroeger "Vurdendieck" geheten. Bij de boerderij "De Voordijk" behoorde een talaksschuur, een bewijs dat in deze omgeving tabak werd geteeld.
Langs de Zeedijk moeten in de 16e en 17e eeuw veel woningen of boerderijen hebben gestaan. Stukken uit die tijd vermelden de "buurtschap de Dyck". Het aantal bewoners van deze "buurtschap" deed niet onder voor die van andere buurtschap. De monding van de Schuitenbeek werd gebruikt als onderkomen van vissersschepen. Plannen voor een zeehaven werden in verband met de hoge kosten niet uitgevoerd. In de twintiger jaren besloot de gemeenteraad een in zijn opdracht vervaardigd zeehavenplan terzijde te moeten leggen. Behalve de hoge kosten speelden ook de plannen tot drooglegging van de Zuiderzee een rol. In de nabijheid van de plaats waar de Voordijk op de Hoornsdam uitkomt staat de boerderij "De Kleine Voordijk", thans in gebruik als kinderboerderij.
Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.