Skip to content

WILHELMINALAAN

Genoemd naar H. M. Koningin Wilhelmina Helena Pauline Maria, koningin der Nederlanden van 1890 tot 1948, geboren op 31 augustus 1880 te 's-Gravenhage, overleden te Apeldoorn op 28 november 1962, dochter van koning Willem III en Adelheid Emma Wilhelmine Theresia, prinses van Waldeck en Pyrmont. Huwde op 7 februari 1902 hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, uit welk huwelijk op 30 april 1909 Juliana geboren werd. Als koningin stond zij tot 6 september 1898 onder regentschap van haar moeder.

Zij werd in 1940 als gevolg van de Duitse inval het land uitgedreven. In Londen was zij "de moeder van het verzet".

Voorts was zij het symbool van de waarden, die aan de Nederlandse samenleving ten grondslag lagen, namelijk de vrijheid van meningsuiting in woord en geschrift, de vrijheid van geloof. Verering van H.M. Koningin Wildelmina gedurende de oorlogstijd werd algemeen omdat deze waarden door het nationaal-socialisme en de Duitse bezetter met voeten werden getreden.

Van 14 oktober tot 1 december 1947 was zij gedwongen rust te nemen, gedurende welke periode haar dochter, prinses Juliana, het regentschap bekleedde. Voor de tweede maal bekleedde prinses Juliana het regentschap van 12 mei tot 30 augustus 1948. Op 4 september 1948 trad H. M. Koningin Wilhelmina af. Als prinses van Oranje leefde zij teruggetrokken op het paleis Het Loo. Zij schreef de autobiografie "Eenzaam maar niet alleen".

In 1942 werd vanwege de rijks commissaris voor het bezette gebied bepaald, dat wegen, openbare gebouwen e.d. niet langer de naam mochten dragen van een levend lid van het Koningshuis. in verband hiermee liet de toenmalige NSB-burgemeester Frits Klinkenberg het straatnaambord "Wilhelminalaan" verwijderen. Aanvankelijk werd de laan omgedoopt in Hoofdlaan. Toen bleek dat er in Putten reeds een Hoofdlaan bestond werd de Wilhelminalaan Parallellaan genoemd. Na de oorlog werden de bordjes weer verhangen en kreeg de laan de oorspronkelijke naam terug.

Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.

Back to top