WILLEM DE ZWIJGERLAAN
Genoemd naar stadhouder Willem I, prins van Oran je, graaf van Nassau. Hij werd geboren op 24 juli 1533 te Dillenburg en vermoord door Balthazar Gerards op 10 juli 1584 te Delft. Zijn ouders waren Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. In 1544 erfde hij van zijn neef René van Chalon de Nederlandse bezittingen van Nassau (Baronie van Breda) en het prinsdom Oranje . Hij werd gevormd aan het Hof te Brussel. Streed als aan voerder tegen de Fransen, werd lid van de Raad van State en door Filips II in 1559 benoemd tot stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. Hij naam deel aan de campagne van de hoge adel tegen de centralistische politiek van Filips II en diens politiek van schending van privilegiën. Vóór de komst van Alva in 1567 week hij uit naar Duitsland.
Zijn zoon Filips Willem werd op last van Alva naar Span je verbannen. De inval in de Nederlanden in het jaar 1568 mislukte. Meer successen vloeiden voort uit het optreden der Watergeuzen in 1572 toen tal van steden zich voor de Prins van Oranje verklaarden. Hij begaf zich naar Holland waar de Staten hem erkenden als stadhouder. Hij bleef de ziel van het verzet tegen Span je, In 1580 deed Filips II hem in de ban.
Verraad van Rennenberg had tot gevolg dat het er met de oorlog tegen Spanje gedurende de laatste jaren van zijn leven niet zo bijzonder goed voorstond. Zijn belangeloze toewijding en zijn offers voor de zaak van de vrijheid der Nederlanden deed hem de naam Vader des Vaderlands toekomen. Willem van Oranje, die ook wel Willem de Zwijger wordt genoemd, was achtereenvolgens gehuwd met Anna van Buren, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny.
Myn Schildt ende Betrouen
Syt Ghy a Godt myn Heer
Op U so wilick bouen
Verlaet my nimmermeer
Dat ick dog vroom mag blijven
Uw Dienaer 't allen stond
Den Tyrannie verdrijven
Die my myn Hert doorwondt.
Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.