Skip to content

De Zuiderzeestraatweg en het kadaster van 1832

De Zuiderzeestraatweg werd in 1830 opgeleverd. Dat valt midden in de periode waarin de opmeting van Putten voor het kadaster plaatsvond, namelijk van 1827 tot 1831. 7) Bij bestudering van de kadastrale kaarten van 1832 is goed te zien dat tussen eerste en tweede meting deze nieuwe weg is ingetekend. Bij de eerste opmeting rond 1827 werd de Zuiderzeestraatweg namelijk nog niet ingetekend, maar bij de herziening werd dit gecorrigeerd. Dat kan worden afgeleid aan de nummering van de kavels. Bij het toevoegen van de nieuwe weg werden er geen nieuwe kavelnummers aangemaakt, maar werden zogenaamde toevoegingen gebruikt. Zo werd kavel K240 opgedeeld in K240 en K240bis.

Figuur 13. Overzicht aanpassing kavels door intekenen nieuwe route

In deze kaart zijn in rood de kavels aangegeven die de oorspronkelijke nummering hebben gehouden, en in groen de kavels die een toevoeging hebben gekregen. Deze opdeling van kavels ligt precies rondom de nieuwe route van de Zuiderzeestraatweg: in de eerste intekening waren bijv kavel K240 en K240bis samen nog één kavel, maar door de intekening van de nieuw aangelegde route werden ze opgedeeld. Het zelfde geldt voor kavel K419, K432, K433, K410, K391, K392, etc.

Deze kaarten zijn in te zien op http://www.geogemeente/putten/kaart.html.

De oude wegen

Als we in detail inzoomen op de kadastrale kaart van 1832 rond de huidige Nijkerkerstraat dan vallen een aantal zaken op. Om dit duidelijk te maken willen we de route in delen volgen: grens met Nijkerk -- Vleesssteeg -- Diermenseweg -- Waterweg -- school Hoef -- Arkemheenseweg -- Bijsterenseweg -- Stenenkamerseweg -- Dorpsstraat.

Grens Nijkerk - Vleessteeg.

Figuur 14. Route Nijkerk-Vleessteeg 1872.

De oude (groene) route volgt globaal de huidige route van de Nijkerkerstraat, maar slingert er bij 'Lorrekorf' omheen. Deze slinger bij 'Lorrekorf' is er in 1830 al uitgehaald. Maar kijken we naar de kaart van 2012, dan zien we dat de slinger bij 'Watergat' er ook uit is gehaald. Deze correctie is in 1930 uitgevoerd.

Figuur 15. Route Nijkerk-Vleessteeg 1930

Vleessteeg -- Diermenseweg

Figuur 16. Route Vleessteeg-Diermenseweg

De nieuwe route volgt de oude (groene) route tot aan de oprit naar boerderij Groot Bokhorst. De oude route volgt de oprit naar Groot Bokhorst, maar gaat dan vóór Groot Bokhorst (en achter boerderij De Tuk) door om weer aan te sluiten op de huidige route. Ook bij deze boerderijen zien we dat de oorspronkelijke kavels van 1827 zijn opgedeeld door het toevoegen van de nieuwe weg.

Daarna volgt de nieuwe route de bestaande oude (groene) route tot de afslag naar de Blankevoort. Dit is het stukje Hoogesteeg, tegenover de Diermenseweg, dat nu nog aansluit op de Nijkerkerstraat.

Diermenseweg - school Hoef

Figuur 17. Route Hogesteeg- School Hoef

De oude (groene) route volgt de Hogesteeg en Allermolensteeg, steekt dan over naar de Waterweg, en slaat rechtsom naar de Leembruggerweg. De ouderen onder ons weten wellicht nog wel dat de Leembrugger weg vroeger richting de Nijkerkerstraat anders liep dan nu. In plaats van aan te sluiten op de Vikariënweg sloot deze direct aan op de Nijkerkerstraat. Ook op dit stuk zien we weer veel kavels die zijn opgesplitst door toevoeging van de nieuwe weg.

School Hoef -- Bijsterenseweg

Figuur 18. Route School Hoef - Bijsterenseweg

De oude (groene) route kruist bij School Hoef de huidige Nijkerkerstraat en loopt aan de zuid zijde parallel aan de huidige route. Tussen de spoorlijn (die erin 1832 nog niet lag) en de Arkemheenseweg steek de oude route de huidige Nijkerkerstraat weer over, kruist de Arkemheenseweg, loopt met een bocht weer terug naar de huidige Nijkerkstraat. De oude route buigt voor de Henslaere weer af naar het noorden en sluit aan op de Bijsterenseweg. Dan wordt de Bijsterenseweg gevolgd tot aan de huidige Nijkerkerstraat.

Als we de wegenkaart van 1832 bekijken valt op dat zowel de Arkemheenseweg als de Hooiweg een andere route volgden dan nu. De paarse lijnen geven de routes van de wegen aan in 1832.

Figuur 19. Oude route Arkemheense weg en Hooiweg.

Op de route tussen school Hoef en de Arkemheenseweg bevinden we ons in het gebied van de toen nog bestaande maalschappen Hoeverveld en Bijsterenseveld.

Figuur 20. Nijkerkerstraat en Maalschappen

Het gebied bestond toen vooral uit heide. Verder valt op dat er nog behoorlijke veel hakhout aanwezig was. De heide is verdwenen. Ook het hakhout is allemaal verdwenen, een enkele rand bomen langs het weiland daar gelaten.

Figuur 21. Maalschappen en heidevelden

Bijsterenseweg -- Dorpsstraat

Figuur 22. Route Bijsterenseweg -- Dorpsstraat.

De oude (groene) route volgt een deel van de huidige route van de Nijkerkerstraat tot aan de huidige Kraakweg, vroeger Steenenkamerseweg. Daar volgt de oude route de Enghuusweg, en buigt weer terug naar de huidige route, en volgt de huidige route. Vóór de rotonde met de Dorpsstraat buigt hij af en volgt het doodlopende stukje naar het tunneltje onder de Nijkerkerstraat en sluit aan op de Dorpsstraat.

De route in het dorp

In de huidige situatie loopt de Nijkerkerstraat bij het passeren van de Stationsstraat over in de Oude Rijksweg. Deze Oude Rijksweg is pas in 1930 aangelegd. De route van 1830 volgde de Dorpsstraat, en ging daarna over op de Harderwijkerstraat.

Back to top